فهرست مطالب

Evidence Based Care
Volume:3 Issue: 3, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضامظلوم، مهناز بهرامی، فرزانه حسن زاده، کاویان قندهاری صفحات 7-18
    مقدمه
    سکته مغزی یکی از علل عمده از کارافتادگی است. معرفی و توسعه روش های درمانی جدید به منظور ارتقاء و تسریع مرحله بهبودی بعد از حادثه مغزی، از لحاظ درمانی، اجتماعی و اقتصادی اهمیت زیادی دارد.
    هدف
    تعیین تاثیر آینه درمانی بر توانایی حرکتی بیماران پس از سکته مغزی.
    روش
    تعداد 38 نفر بیمار مبتلا به سکته مغزی در این کارآزمایی بالینی تصادفی در بیمارستان های قائم (عج) و امام رضا (ع) در مدت 8 ماه به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل (18 نفر) و آینه درمانی (20 نفر) قرار گرفتند. در گروه مداخله، آینه درمانی به مدت 30 دقیقه و در 20 جلسه به صورت روزانه یا روزدرمیان انجام شد؛ به این صورت که فرد حرکات دامنه حرکتی اندام فوقانی و تحتانی را توسط سمت سالم در مقابل آینه انجام می داد و فقط تصویر آینه ای آن را مشاهده می نمود. برنامه معمول (تحریک عصبی-عضلانی و حرکت درمانی) نیز برای هر دو گروه اجرا شد. توانایی حرکتی اندام فوقانی و تحتانی قبل، حین و پس از درمان با استفاده از ابزار بازیابی حرکتی، عملکرد حرکتی، توانایی راه رفتن ارزیابی شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 5/11 و آزمون های تی مستقل، من ویتنی و مجذورکای تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    دو گروه قبل از مداخله از نظر شاخص های توانایی حرکتی و متغیرهای مداخله گر تفاوت آماری معنی داری نداشتند (252/0=p).بیماران در گروه آینه درمانی پس از مداخله از نظر شاخص های عملکرد حرکتی، بازیابی حرکتی و توانایی راه رفتن نسبت به گروه کنترل بهبود داشتند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    آینه درمانی به عنوان یک درمان ساده، ارزان و مهمتر از همه، مددجو-محور می تواند توانایی حرکتی اندام ها را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: انتهای فوقانی، تحتانی، بازیابی عملکردی، سکته مغزی، توانبخشی
  • زهرا سادات منظری، عیسی محمدی، عباس حیدری صفحات 19-32
    مقدمه
    مراقبت از خانواده طی فرایند درخواست اهدای عضو بر روند تصمیم گیری خانواده، الزامی و بر عهده پرستاران می باشد.
    هدف
    تبیین نقش و ابعاد کیفیت خدمات درمانی، مراقبتی در تسهیل تصمیم گیری و رضایت به اهدای عضو در خانواده متوفیان مرگ مغزی.
    روش
    با توجه به هدف مطالعه، از رویکردهای کیفی با روش آنالیز محتوی استفاده شد. مشارکت کنندگان تحقیق شامل 26 خانواده متوفیان مرگ مغزی «رضایت داده» و نیز «رضایت نداده» به اهدای عضو بود. نمونه گیری به صورت هدفمند بود و در ادامه، به صورت تئوریک در مرکز پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1390 انجام شد. بر این اساس، 38 مصاحبه بدون ساختار انجام شد و سپس داده ها با روش آنالیز محتوی از نوع قراردادی تحلیل شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به ظهور 610 کد اولیه و 13 طبقه و 4 مضمون گردید؛ که شامل مشاهده کفایت مراقبت و درمان از مصدوم، حمایت عاطفی، ارتباط همدلانه و موثر و اطمینان بخشی بود. از این 4 مضمون، مضمون مرکزی «جو انگیزشی تصمیم ساز» به عنوان درون مایه اصلی مطالعه استخراج شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد تیم مراقبتی و درمانی می توانند نقش به سزایی در تصمیم گیری خانواده متوفیان مرگ مغزی و هدایت آن به سمت رضایت یا عدم رضایت به اهدا ایفا نمایند. پیشنهاد می شود تیم تخصصی در هر بخش ویژه متشکل از پزشکان و پرستاران تشکیل شود و با تمرکز بر مراقبت از خانواده در این موقعیت پیچیده، آموزش های تخصصی (مهارت های ارتباطی، حمایت و مشاوره سوگ) به آن ها ارایه شود.
    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت، کیفیت درمان، تصمیم گیری، رضایت، اهدای عضو، خانواده، مرگ مغزی
  • زهرا دلیر، الهام وحدت فیض آبادی، سید رضا مظلوم، احمد رجایی خراسانی صفحات 33-42
    مقدمه
    اضطراب و افسردگی یکی از عوارض شایع پس از عمل جراحی بای پس عروق کرونر می باشد. اگر چه ممکن است بیماران به دنبال جراحی قلب از مزایای جسمی و روانی بازتوانی قلبی سود ببرند؛ ولی برخی جنبه های فردی و اجتماعی می تواند روش اجرای بازتوانی قلبی را تغییر دهد.
    هدف
    تعیین تاثیر برنامه کوتاه مدت بازتوانی قلبی بر اضطراب و افسردگی بیماران پس از جراحی بای پس عروق کرونر.
    روش
    در این پژوهش شبه تجربی، 70 بیمار تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر در بیمارستان رضوی مشهد به صورت تخصیص غیرتصادفی در دو گروه مداخله و کنترل بررسی شدند. گروه مداخله به مدت 4 هفته 10 جلسه ای تحت برنامه بازتوانی قلبی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اضطراب و افسردگی بیمارستانی و پرسشنامه حمایت اجتماعی بود. پایایی ابزار با محاسبه آلفای کرونباخ تعیین گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های تی مستقل، تی زوج، مجذورکای و من ویتنی تحلیل شد.
    یافته ها
    دو گروه از نظر میانگین نمرات اضطراب و افسردگی قبل از مداخله تفاوت معنی داری نداشتند و همچنین دو گروه از نظر متغیرهای زمینه ای و مخدوش کننده همگن بودند. پس از مداخله، میانگین نمره اضطراب در گروه بازتوانی (1/3±8/8) به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل (9/3±0/14) بود (031/0p<). میانگین نمره افسردگی در گروه بازتوانی (9/2±8/7) به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل (2/3±5/14) بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    برنامه کوتاه مدت بازتوانی قلبی می تواند در کاهش اضطراب و افسردگی بیماران پس از جراحی بای پس عروق کرونر موثر باشد. این نتیجه را می توان در طرح ریزی برنامه مراقبتی، آموزش و تشویق بیماران برای بازتوانی پس از جراحی قلبی به کار برد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، بازتوانی، جراحی بای پس عروق کرونر
  • حمیدرضا بهنام وشانی، محبوبه ابوالفضلی، حسن بسکابادی صفحات 43-50
    مقدمه
    نوزادان نارس و کم وزن با خطر بالای مشکلات تغذیه ای ناشی از بستری طولانی مدت و فرصت های محدود برای مکیدن روبرو هستند؛ از این رو، باید ارزیابی شود که تحریک دهانی، به خصوص مکیدن غیرتغذیه ای چگونه می تواند در این نوزادان مفید باشد.
    هدف
    تعیین تاثیر مکیدن غیرتغذیه ای بر میزان وزن گیری و طول مدت بستری در بیمارستان در نوزادان نارس.
    روش
    در این تحقیق شبه تجربی، 40 نوزاد نارس در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان قائم (عج) مشهد در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. هر گروه شامل 20 نوزاد بود. در گروه آزمون، برنامه مکیدن غیرتغذیه ای روزانه قبل از شروع تغذیه لوله ای توسط مادر انجام شد و تغذیه در 5 دقیقه اول ادامه داشت. برنامه مکیدن غیرتغذیه ای در 8 نوبت از تغذیه های نوزاد انجام می شد. در گروه کنترل، هر 2 ساعت تغذیه لوله ای بدون هیچ مداخله دیگری انجام می شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه و چک لیست ویژگی های مربوط به وزن و مدت بستری بود. داده ها توسط آزمون های تی مستقل و من ویتنی و با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 تحلیل شد.
    یافته ها
    دو گروه نوزادان نارس از لحاظ ویژگی های سن جنینی، وزن زمان تولد و جنس تفاوت معنی داری نداشتند. میانگین وزن در روز چهاردهم در گروه مکیدن غیرتغذیه ای 203/0±2/1384 گرم و گروه کنترل 9/193±1/1246 گرم بود (04/0p<)؛ ولی مکیدن غیرتغذیه ای در افزایش وزن نوزادان در روزهای هفتم، دهم، چهاردهم و زمان ترخیص نسبت به روز اول تاثیری نداشته است.مکیدن غیرتغذیه ای به طور معناداری مدت زمان بستری در بیمارستان را کاهش داده است (02/0p<).
    نتیجه گیری
    مکیدن غیرتغذیه ای بر افزایش وزن تاثیر قابل توجهی نداشته است. حتی ممکن است مکیدن غیرتغذیه ای باعث صرف انرژی نوزاد و کاهش وزن شود. احتمالا مکیدن غیرتغذیه ای در طولانی مدت باعث افزایش وزن می گردد.
    کلیدواژگان: نوزاد نارس، مکیدن غیرتغذیه ای، وزن گیری، طول مدت بستری
  • امیر رضا صالح مقدم، علی خسروی بنجار، حسین کریمی، حسن غلامی صفحات 51-58
    مقدمه
    بیماری دیابت به عنوان شایع ترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیسم، یک چالش پراهمیت جهانی محسوب می شود. این بیماری مستلزم خودمراقبتی در تمام عمر می باشد. تعدیل رژیم غذایی، عنصر حیاتی در مراقبت مبتلایان به دیابت است و آموزش مجازی به منظور بهره بردن بیماران از خدمات آموزشی، یک نیاز است.
    هدف
    تعیین تاثیر آموزش مجازی بر پیروی از رژیم غذایی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2.
    روش
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 85 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مرکز بهداشتی شهیدقدسی مشهد انجام شد. واحدهای پژوهش به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. آموزش مجازی طی دو ماه به طول انجامید؛ که قبل و بعد از آن، داده ها به وسیله پرسشنامه و نمونه خون جمع آوری شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 5/11و با استفاده از آزمون های تی زوج، تی مستقل، مجذورکای و اندازه های مکرر تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از این بود که افزایش معنی داری بعد از مداخله از نظر آماری از لحاظ میانگین نمرات پیروی از رژیم غذایی در گروه آموزش مجازی در مقایسه با گروه آموزش معمول مشاهده گردید (05/0p<). میانگین و انحراف معیار هموگلوبین گلیکوزیله در هر دو گروه بعد از مداخله معنی دار بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های موجود، آموزش مجازی بر پیروی از رژیم غذایی تاثیرات مطلوبی دارد، توصیه می شود پرستاران هر چه بیشتر با این نوع آموزش آشنا شوند و از آن جهت آموزش به بیماران استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: دیابت نوع2، آموزش مجازی، پیروی از رژیم غذایی
  • سید رضا مظلوم، هاجره ابراهیمی ریگی تنها، زهرا دلیر، فرزانه شریفی پور، عباسعلی زراعتی صفحات 59-68
    مقدمه
    تشنگی از شایعترین شکایات بیماران تحت درمان همودیالیز است و با تحریک بیمار به مصرف مایعات بیشتر، موجب اضافه وزن بین دو دیالیز می شود. تشنگی عوارض زیادی از جمله مشکلات قلبی به همراه دارد و یکی از شایعترین علل مرگ در این بیماران است.
    هدف
    تعیین تاثیر تراشه یخ بر تشنگی و میزان مصرف مایعات بیماران تحت همودیالیز.
    روش
    این مطالعه مداخله ای با طرح متقاطع با مشارکت 49 بیمار صورت گرفت. بیماران به طور تصادفی به دو گروه الف و ب تقسیم شدند. هر دو گروه در مورد نحوه تکمیل چک لیست ها، اندازه گیری مایعات و مقدار مایعات مجاز آموزش دیدند. به مدت یک هفته، گروه الف مصرف متناوب مایع و یخ و گروه ب فقط مصرف مایع داشتند. مداخله در هفته بعد در دو گروه جابجا شد. شدت تشنگی قبل، بعد و وسط هر جلسه دیالیز اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 14 و آزمون های آماری تحلیل واریانس با مقادیر تکراری و تی زوجی تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین شدت تشنگی در هیچ یک از مراحل تفاوت معناداری نداشت (086/0p<). میانگین مصرف مایعات در دو مرحله مایع (2/654±4/2375) و تراشه یخ (4/656±9/2112) تفاوت معناداری داشت (001/0p<). میانگین دفعات تشنگی در مرحله مایع (7/3±2/12) و تراشه یخ (4/5±5/16) تفاوت معناداری داشت (001/0p<).
    نتیجه گیری
    مصرف تراشه یخ بر شدت تشنگی بیماران همودیالیزی تاثیری ندارد. اما با وجود افزایش دفعات تشنگی منجر به کاهش مصرف مایعات می شود؛ بنابراین، می تواند به عنوان توصیه آموزشی برای این افراد به کار رود.
    کلیدواژگان: تراشه یخ، تشنگی، همودیالیز
  • اکرم رضاییان، آرزو نیک نژاد جلالی، سید رضامظلوم صفحات 69-80
    مقدمه
    سال اول زندگی مهم ترین دوره خارج رحمی تکامل مغزی و نیازمند تحریکات محیطی برای بروز قابلیت های تکاملی می باشد؛ اما کودکان شیرخوارگاهی به دلیل محرومیت های محیطی مکرر، در معرض تاخیر تکاملی قرار دارند.
    هدف
    تعیین تاثیر بسته مراقبتی مبتنی بر شواهد بر تکامل مهارت های حرکتی عمومی شیرخواران ساکن شیرخوارگاه.
    روش
    در این کارآزمایی بالینی دوگروهه تصادفی که در شیرخوارگاه حضرت علی اصغر(ع) مشهد در سال 1392 انجام شد؛ بسته مراقبتی مبتنی بر شواهد ارزیابی شد. 50 کودک 12-1 ماهه شیرخوارگاه به صورت تصادفی در گروه مداخله و کنترل جای گرفتند. بسته مراقبتی برای کودکان گروه مداخله، سه بار در هفته، به مدت 8 هفته اجرا شد. سن تکامل مهارت های حرکتی عمومی قبل از مداخله، هفته 6 و 8 مداخله توسط ابزار دنور 2 ارزیابی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 و آزمون های تی مستقل، من ویتنی و آزمون اندازه های تکراری تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی نمونه پژوهش حاضر 62/14±64/20 هفته بود. 32 درصد دختر و 68 درصد پسر بودند. میانگین سن تکامل مهارت های حرکتی عمومی قبل از مداخله در گروه مداخله (9/7±4/21) و گروه کنترل (0/13±8/15)، تفاوت آماری معنی داری نداشت (05/0p>). بعد از 6 هفته اجرای بسته مراقبتی، میانگین سن تکامل مهارت های حرکتی عمومی در گروه مداخله (8/10±5/26) نسبت به گروه کنترل (4/11±4/21)، بر اساس آزمون تی مستقل افزایش معنی داری نشان نداد (115/0p=)؛ اما در هفته 8 مداخله، میانگین سن مهارت های حرکتی عمومی در گروه مداخله (5/10±36/29) نسبت به گروه کنترل (4/10±9/22) تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (033/0p<).
    نتیجه گیری
    از بسته حاضر می توان برای ارتقای مهارت های حرکتی عمومی در شیرخواران در معرض خطر تاخیر تکاملی مانند شیرخواران ساکن پرورشگاه ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تکامل، عملکرد مبتنی بر شواهد، شیرخوار، شیرخوارگاه
  • مریم عزیزی، مسعود سیرتی نیر، جمیله مختاری نوری، الهه متحدیان تبریزی صفحات 81-89
    مقدمه
    اجرای دستورالعمل های مراقبت پرستاری مبتنی بر شواهد یکی از شیوه های جدید در ارتقای کیفیت مراقبت های پرستاری و افزایش رضایت مندی بیماران به حساب می آیند. بیماران اعصاب و روان علاوه بر مشکلات روحی و روانی از مشکلات جسمی متعدد نیز رنج می برند. از جمله مشکلات شایع زیستی روانی این بیماران، بی خوابی و یبوست می باشد.
    هدف
    طراحی و اعتباربخشی دستورالعمل های مراقبت پرستاری مبتنی بر شواهد در بی خوابی و یبوست بیماران اعصاب و روان.
    روش
    این پژوهش به روش تکاملی در بخش اعصاب و روان بیمارستان بقیه الله (عج) در سال 1392 انجام شد. دستورالعمل های مراقبت پرستاری بر اساس مدل استتلر و با رویکرد مبتنی بر شواهد طراحی شد. برای بررسی اعتبار محتوای دستورالعمل ها با روش دلفی، نظرات 10 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های منتخب در سه مرحله لحاظ گردید. کاربردی بودن دستورالعمل ها به روش بحث گروهی متمرکز با 10 نفر از کارشناسان بخش مربوطه بررسی شد. علاوه بر بررسی کتب پرستاری، 100 مقاله از پایگاه های اینترنتی شامل، Proquest Pubmed، Google scholar Elsevier، SID، Magiran با کلیدواژه های دستورالعمل مراقبتی، پرستاری مبتنی بر شواهد، یبوست، بی خوابی و پروتکل مطالعه شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 4 دستورالعمل مراقبتی مبتنی بر شواهد، شامل تشخیص پرستاری، علل، معیار ارزشیابی و مداخلات پرستاری طراحی گردید؛ که می تواند به عنوان راهنمای بالینی برای مراقبت از بیماران اعصاب و روان بر اساس معتبرترین متون علمی و با رویکرد مبتنی بر شواهد استفاده شود.
    نتیجه گیری
    با طراحی دستورالعمل های مراقبتی مبتنی بر شواهد در بیماران اعصاب و روان، بخشی از نیاز پرستاران بالینی در مواجهه با این بیماران مرتفع می گردد و همچنین منجر به ارتقای کیفیت مراقبتی، کاهش عوارض و مدت زمان بستری در بیمارستان می گردد.
    کلیدواژگان: دستورالعمل، مراقبت پرستاری مبتنی بر شواهد، بی خوابی، یبوست، بیماران روانی
|
  • Pages 7-18
    Background
    Stroke is one of the major causes of disability. Therefore، it is important to introduce and develop new treatment approaches in order to improve and enhance post stroke recovery process for medical، social and economical purposes.
    Aim
    To determine the effect of mirror therapy on motor ability of patients with stroke.
    Methods
    This Randomized Controlled Trial was conducted on 38 patients with stroke، hospitalized in Imam Reza and Quaem hospital in Mashhad. They were randomly allocated into two groups of control (18 patients) and mirror therapy group (20 patients). In an experimental group، twenty 30minute sessions were performed daily or every other day. In this procedure، patients performed a range of motion of upper and lower extremities of healthy side in front of the mirror and observed only the mirror image. In additional to mirror therapy in both groups، the routine program (physiotherapy and neuromuscular stimulation) was performed. Upper and lower extremity motor abilities were assessed before، during and after the intervention using motor recovery scale، function index measure and function ambulation classification. Finally، data were analyzed by SPSS version 14.
    Results
    Two groups showed no significant difference in terms of motor ability indexes and confounding variables before the intervention. Motor ability indexes، movement recovery and walking ability in mirror therapy group were significantly improved in comparison with control group after the intervention. (P>0. 05)
    Conclusion
    Mirror therapy can improve motor ability of patients with stroke as a simple، inexpensive and patient-oriented treatment.
    Keywords: lower, upper extremity, recovery of function, stroke, rehabilitation
  • Pages 19-32
    Background
    Caring for family is essential for organ donation request and decision making process and nurses are responsible for family caring.
    Aim
    the present study have performed to explore the role of quality of care and treatment in facilitating decision making and consent to organ donation in family of the brain death patient.
    Methods
    A qualitative research approach with its focus on the content analysis was exploited. Participants were 26 brain-dead families who consented or refused from organ donation. Sampling method has started as purposive and continued as theoretical in transplantation center in Mashhad University of Medical Sciences in 2012. Accordingly، 38 unstructured interviews were conducted and data were analyzed using conventional content analysis. Data collection process included 38 unstructured in- depth interviews request.
    Results
    The analysis of the data leads to extraction of 610 initial codes and 13 categories and 4 themes including viewing the sufficiency of the care and treatment of the injured patients، empathic and effective communication، emotional support and giving assurance. From the abovementioned themes، “Motivational atmosphere of the decision-making” was extracted as the central theme.
    Conclusion
    This study showed that health care and the team can play a significant role in brain dead family decision making and guiding it towards the consent or refuse to donate the organ. It is recommended that a specialized team consisting of doctors and nurses is formed this specialized training give them rely on caring of family in this complication situation (Communicational skills، support and mourning consulting).
    Keywords: Quality of care, quality of treatment, decision making, consent, organ donation, Family, brain death
  • Pages 33-42
    Background
    Anxiety and depression are the most common complications after coronary artery bypass surgery. Although patients may gain some physical and psychological benefit from cardiac rehabilitation after cardiac surgery، but some individuals and social aspects may change the cardiac rehabilitation procedure.
    Aim
    The aim of this study was to determine the effect of short-term cardiac rehabilitation on anxiety and depression in patients after coronary artery bypass surgery.
    Methods
    In this quasi-experimental pretest – post test design study، all patients undergoing coronary artery bypass surgery in Razavi hospital in Mashhad (1392) were participated and for sampling، 70 patients allocated into experimental and control groups by non-randomly convenient method. Subjects in an experimental group received 4-week (10 sessions) cardiac rehabilitation program، while control group received only routine post discharge care. Data was collected using demographic form، social support questionnaire and the Hospital Anxiety and Depression Scale in both groups. Content validity method and Cronbach’s alpha reliability were used. Data were analyzed using statistical test Chi-square، Mann-Whitney، and independed t-test and paired t-test.
    Results
    Themean age of participants was 57. 3±8. 0 years old، which 70% of them were male. According to the t-test، before the intervention، there was no significant difference between two groups in anxiety and depression mean score، and two groups were equal in background and confounding variables. After the intervention، according to the t-test، mean score for anxiety in rehabilitation group (8. 8±3. 1) was significantly (P= 0. 031) lower than the control group (14±3. 9)، and mean score for depression in rehabilitation group (7. 8±2. 9) was significantly (P=0. 001) lower than the control group (14. 5±3. 2).
    Conclusion
    Short-term cardiac rehabilitation program is effective in reducing anxiety and depression in patients after coronary artery bypass surgery. It may be used in care planning، patient education and encouragement for rehabilitation after cardiac surgery.
    Keywords: anxiety, depression, rehabilitation, Coronary artery bypass surgery
  • Pages 43-50
    Background
    Preterm infants frequently experience oral feeding difficulties due to undeveloped oral- motor skills and lack of coordination between sucking، swallowing and breathing. Infants’ ability to orally consume all feedings while maintaining physiological stability and weight gain is necessary for their discharge.
    Aim
    The effect of non-nutritive sucking on weight gain in preterm infants.
    Methods
    A total of 40 preterm infants from the neonatal intensive care unit in Ghaem hospital in Mashhad were divided into experimental and control groups in this quasi-experimental study. The experimental group received non-nutritive sucking by mother before early feeding tube for 10 consecutive days. In the control group، feeding tube is started without sucking intervention. A chart review was then conducted to compare the access time to independent oral feeding and weight gain between the experimental and control groups. Data were analyzed by SPSS 16 software using Independent t and Mann Whitney tests.
    Results
    Characteristics of the two groups in terms of age، preterm birth، birth weight and sex were not significantly different. Average weight of non-nutritive sucking and control groups was 1384. 2±0. 203 and 1246. 1±193. 9 grams، respectively (p<0. 04). However، non-nutritive sucking had no effect on infant weight gain on the seventh، tenth، and fourteenth day of discharge. Non-nutritive sucking decreased significantly the length of stay (p<0. 02).
    Conclusion
    Non-nutritive sucking has no significant effect on weight gain. Even non-nutritive sucking may cause infants’ energy expenditure and weight loss.
    Keywords: Preterm Infants, Non, Nutritive Sucking, Weight Gain, Length of stay
  • Pages 51-58
    Background
    The diabetes mellitus is a disease with the disability to metabolize carbohydrates. The global prevalence of diabetes has estimated to be 439 million in 2030. Modification to the diet is an important factor in curing diabetes. Virtual learning is an important tool to guarantee the access of all patients to the dietary instructions.
    Aim
    To determine the effect of E-learning education on dietary regimen in type 2 diabetic patients.
    Methods
    This semi-experimental study was conducted on 85 patients suffering from diabetes type-2 admitted to ShahidQodsi health center in Mashhad. They were divided into two groups. Pre-and post-intervention questionnaire data and blood samples were recorded. The data were analyzed using SPSS Ver. 11. 5.
    Results
    The results showed that after the intervention، there was a significant increase in average value of adherence to the diet in group receiving virtual learning، compared to the group with face-to-face instructions (p<0. 05). The average and df were statistically significant in both groups in terms of glicosyled hemoglobin (p=0. 001).
    Conclusion
    Considering the results of the present study، as virtual learning has a significant effect on adherence to the diet and several elements such as facilities، it is recommended for the nurses to get familiar with this type of learning method and instruct the patients in diabetes centers.
    Keywords: Diabetes type, 2, E, learning, Diet adherence
  • Pages 59-68
    Background
    Thirst is the most common complaint of patients undergoing hemodialysis with stimulating the patient to drink more fluids result in intradialytic weight gain. Thirst leads to some complication including heart problem which is one of the most common causes of death in these patients.
    Aim
    To determine the effect of ice chips on thirst and fluid intake of patients undergoing hemodialysis.
    Methods
    This is a cross-over study consisting 49 patients. Patients were randomly divided into two groups of A and B. Both groups were trained on how to complete the check lists، measurement of liquids and fluid intake at intervals between sessions. Afterward، group A was trained about the use of alternating liquid and ice and registered in the check List and group B only about taking up the liquids and registered in the check List. In addition، the intervals between two dialysis sessions were reminded to patients by researcher by SMS for intervention and completion of the check List. Sixth week، intervention between two groups was moved. In all these sessions، intensity of thirst measured before and after and at the middle of each dialysis session.
    Results
    There was no significant differences between the use of ice chips with severity of thirst (p= 0. 806). Ice chips decreased fluid intake from 2375. 4±654. 2 to 2112. 9±656. 4 (p< 0. 001)، but frequency thirst increased from 12. 2±3. 7 to 16. 5±5. 4 (p< 0. 00).
    Conclusion
    Ice chips had no effect on the intensity of thirst in patients undergoing hemodialysis despite increasing the frequency of thirst but result in reducing fluid intake.
    Keywords: Ice chips, Thirst, Hemodialysis
  • Pages 69-80
    Background
    The first year of life is the most important period of an extra uterine brain development requires environmental stimulation for developmental capabilities expression. Mean while، due to the repeated environmental disparity، nursery children are at great risk of developmental delay.
    Aim
    To determine the effect of an evidence-based care package on infant gross motor development.
    Methods
    In this randomized clinical trial، conducted at Ali Asghar (AS) nursery of Mashhad، an evidence-based care package was utilized. Fifty babies with the age of 12-1 months eligible according to inclusion criterion were randomly divided into the intervention (25 infant) and control (25 infant) groups. Then، the care package was administered for children in the intervention group، three times a week for 8 consecutive weeks (24 sessions، each two hours). Gross motor developmental age of the children was assessed by the Denver-II، before the intervention، 6 and 8 weeks after the intervention. The results were analyzed with SPSS 11. 5 software using independent t-test، Mann-Whitney U and repeated measures ANOVA.
    Results
    The mean age of the sample was 20. 64 ± 14. 62 years and 32% of total were female and 68% male. The average of the gross motor age were 21. 4±7. 9 and 15. 8±13. 0 years in the intervention and control groups (P>0. 05)، respectively. After 6 weeks implementation of the care package، the difference of the mean of the gross motor age between the intervention (26. 5±10. 8) and control groups (21. 4±11. 4) was not statistically significant (P=0. 115). Two weeks later (8th weeks)، the difference of the mean of the gross motor age in the intervention group (29. 4±10. 5) and control group (22. 9±10. 3) was statistically significant (P=0. 033).
    Conclusion
    Six weeks intervention by this evidence-based care package is not effective on the infant''s gross motor development. This effect was determined after 8 weeks of an intervention. This package can be used to improve gross motor skills in infants at risk of developmental delay such as infant sliving inorphanages.
    Keywords: Development, Evidence, Based Practice, Infant, Nurseries
  • Pages 81-89
    Background
    Evidence-based care guidelines are one of the new ways to improve the quality of care and increase patient satisfaction. In addition to the mental and emotional problems، mentally ill patient suffers from multiple health problems. The most common patient''s bio-psycho problems are insomnia and constipation.
    Aim
    The aim of this study was to designing and Accredit the evidence-based care guidelines on insomnia، and constipation in psychiatric patients.
    Methods
    This study is a developmental research and was performed in mental wards of the Baqiyatallah hospital in Tehran in 1392. Evidence-based care guidelines were designed based on the stetler model in evidence-based approach. To check the validity of the content instruction with Delphi method، comments of ten elected faculty members were considered in three different stages. Application of the guidelines was examined using ten experts in focused group discussions. In addition to nursing books، 100 articles from proquest، Pubmed، Google scholar، Elsevier، SID، and Magiran with evidence based nursing care، insomnia، constipation، psychiatric patients، protocol keywords were studied.
    Results
    In this study، 4 evidence-based care guidelines، including nursing diagnosis، etiology، evaluation criteria، and nursing interventions were designed. These guidelines can be used as a clinical guide for the care of psychiatric patients based on the credible scientific literature and evidence-based approach.
    Conclusion
    With designing evidence-based nursing care instructions for psychiatric patients، the need of clinical nurses in confronting these patients was removed. It also leads to improve the quality of care and reduce complications in duration of the hospital stay.
    Keywords: protocols, evidence based nursing care, insomnia, constipation, psychiatric patients